lauantai 9. toukokuuta 2015

Kun lapsi saa nimen


Juhlakuvauksista eniten olen tehnyt ristiäiskuvauksia. Ristiäiset/nimiäiset ovat perheille tärkeä hetki, jota juhlitaan yleensä lähipiirin kanssa. Kastejuhla onkin yleensä vauvan ensimmäinen juhla ja on aina hienoa olla ikuistamassa tätä hetkeä. Osa sukulaisista ja tuttavista saattaa nähdäkin vauvan vasta ensimmäistä kertaa kastepäivänä. Ilmassa on paljon jännitystä - ja jänskättäähän sekin, minkä nimen vanhemmat ovat lapselle valinneet. Kasaritunnelmaa...
Omia ristiäiskuvia on ainakin hauska katsella. Perheenjäsenet näyttävät hassuilta; nuorilta ja erityisen tyylikkäiltä 80-luvun hiustyyleineen ja vaatteineen - silmälaseista puhumattakaan... Valokuvien avulla lapsi näkee itsekin vanhempana tunnelmia omista ristiäisistään. 

Usein tämmöisissä perhejuhlissa joku vieraista napsii kuvia pokkarilla, kännykällä tai tabletilla. Kun paikalle pyydetään ulkopuolinen kuvaaja, voivat kaikki perheenjäsenet ja vieraat keskittyä itse juhlaan täysillä, luottavaisin mielin, kun kuvaus on osaavissa käsissä. Kenenkään ei tarvitse miettiä, jääkö Jaska-sedän sormi linssin eteen tai tärähtävätkö Aila-tädin kädet aina laukaisunappia painaessa - puhumattakaan, että onko Kalle-ukki laittanut tällä erää muistikorttia kameraansa... (Oma Kalle-ukkinihan kuvasi Madeiran reissunsa kätevästi ilman filmiä. Mummo oli muuten vallan tyytyväinen...)
Ristiäiskuvauksessa - kuten kaikessa muussakin kuvauksessa - toteutetaan tietenkin perheen omia toivomuksia. Yleensä vauva kuvataan ristiäismekko päällä joko ennen tai jälkeen kasteen, riippuen aikataulusta ja ennenkaikkea vauvan mielialasta. Usein ennen toimitusta vauva on helpoin kuvata, kun pienokainen ei ole vielä hermostunut kuumaan ja ahdistavaan kastemekkoon ja hiuksetkin ovat vielä kuivat ja massu täynnä. Potretit vanhempien, isovanhempien ja kummien kanssa otetaan monesti kasteen jälkeen. Kaste etenee pääsääntöisesti saman kaavan mukaan, jossa hoohetkiä ovat itse kastamisen lisäksi lapsen siunaaminen, kastekynttilän sytyttäminen ja esimerkiksi kummikirjojen ojentaminen. Vaikka itse toimitus on aina samanlainen, itsellekin jokainen toimitus on kuitenkin pienoinen ylläri pappien oman tyylin vuoksi. Kuten kuvauskin on aina perheen näköinen, papit tekevät kastetoimituksestakin jokaiselle perheelle omanlaisensa. Nimiäisissä kaava on taas erilainen uskonnollisten rituaalien puuttumisen vuoksi. Siinä ehkä onkin ristiäiskuvauksen (kuten muidenkin kuvausten) suola - vaikka idea on aina sama, jokainen toimitus on kuitenkin erilainen kuvattava. 


Hymyt mummolle.

Lisää infoa löydät nettisivuiltani http://www.qualitypics.fi/juhlakuvaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti